Ohdeer
Oh Deer...een boete
Bijgewerkt op: 20 mrt. 2020
Ken je ze? Die enveloppen met dat onheilspellende logo van het Centraal Justitieel Incassobureau? Voordat ik dat bekende, fantastische appje ontdekte, wilde er bij ons nogal eens een op de mat vallen. Pas weer één.

Ik weet inmiddels dat de pleistertactiek het beste is: snel openmaken, de schade vaststellen en direct overmaken dat bedrag. Je verandert er immers niets meer aan.
Nu durf ik het bijna niet zeggen, maar een tijdje terug had ik er weer een te pakken. Maar toen ik het A4-tje had opengevouwen overviel mij zowaar een kort geluksgevoel. Niet alleen was het bedrag erg laag (Hoera!), de nieuwe opmaak van de boete was heerlijk overzichtelijk! Drie kolommen met links in pictogrammen de details van de overtreding, in het midden de betaalgegevens en rechts informatie over het loket voor vragen en bezwaren. In deze laatste ook het verfrissende kopje ‘Niet eens met de boete?’ in plaats van ‘Bezwaar maken’. Ik was nog even bang dat het online vervolgens mis zou gaan, maar ook daar is de informatie heerlijk helder. Complimenti voor de communicatieadviseurs van het CJIB!
Mag ik brutaal zijn en een suggestie doen? Ik stel voor dat ‘Leeuwarden’ eens langsgaat bij ‘Parijs’. Want daar hebben ze geen fromage gegeten van heldere ‘boetecommunicatie’. Voor degenen die het boeteformat van de Fransen niet kennen: de ‘kennisgeving van overtreding’ bestaat uit drie dubbelzijdig bedrukte A4-pagina’s met heel veel tekst (vetgedrukt en/of in hoofdletters) waaronder informatie over het controleapparaat (ja écht) én het nummer van de bekeurende agent. Ook zit er een heuse consignatiekaart bij. De bureaucratie van Frankrijk herken je erin terug, zeg maar.
En misschien kunnen de Friezen op de terugweg ook even langs de gemeente Den Haag rijden? Want daar stuurt de directeur der Gemeentebelastingen ‘Naheffingsaanslagen parkeerbelasting’. Mocht je niet weten wat dit is: dit is een parkeerboete. Het briefje is kortaf, directief en bezwaar maken is eigenlijk alleen weggelegd voor de die hards: bij de tweede alinea op de website zijn mensen met een gemiddelde aandachtsspanne afgehaakt. Dan pik je overigens nog wel mee dat je bij online bezwaar maken op de webpagina moet kiezen voor – jawel! - ‘parkeerbon (naheffing parkeerbelasting)’. Ze kúnnen het dus wel.